Het nieuwe energielabel zal gemiddeld €190,- gaan kosten. Regel het daarom nu!

De Vereniging Eigen Huis vindt dat het nieuwe energielabel welke minister Ollongren per 1 januari 2021 wil invoeren geen goed plan. Zij zetten grote vraagtekens bij dit dure label, dat huiseigenaren geen extra handelingsperspectief geeft en los staat van de maatregelen uit het klimaatakkoord.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen label hebben om nog dit jaar het huidige energielabel aan te vragen. Dit kost gemiddeld €7,50,- en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd.

Wel duurder, niet beter

Het nieuwe energielabel zal gemiddeld €190,- gaan kosten. Dat is 25 keer zo duur als het huidige label, maar biedt daarvoor nauwelijks iets extra. Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen. Daardoor ben je wel veel duurder, maar niet beter af. 

Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: “Dat is onbegrijpelijk. Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis.”  Uit de onlangs gehouden internetconsultatie blijkt echter dat de minister, ondanks kritiek uit de Kamer, ongewijzigd vasthoudt aan haar plannen om het nieuwe label in te voeren.

Energielabel indicatie van (on)zuinigheid

Bij verkoop van de woning moet de eigenaar een geldig energielabel kunnen overleggen. Het label moet de koper bewust maken van de energie(on)zuinigheid van een nieuwe woning en helpen bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen.

Nu energielabel aanvragen >>>