VEH-artikel: Wet ‘Verbetering functioneren verenigingen van eigenaars’

Bijgaand artikel van Jurist Mr. A. Timmerman over De wet ‘Verbetering functioneren verenigingen van eigenaars’, is afkomstig van de site van Vereniging Eigen Huis de Vereniging Eigen Huis (klik hier >> voor het betreffende artikel).

VvE’s moeten sparen

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) moeten m.i.v. 1 januari 2018 serieus gaan sparen in het reservefonds.

Hoe zit het met het reservefonds?

Al sinds 2005 staat in de wet dat een VvE verplicht is om een reservefonds te hebben. Het geld in dit fonds is bedoeld voor onderhoud. Alleen, in de wet staat niet hoevéél de VvE moet sparen. Het gevolg: veel VvE’s ‘slapen’; zij reserveren niet en doen niet aan onderhoud. De nieuwe wet, die naar verwachting op 1 januari 2018 in werking treedt, moet ervoor zorgen dat VvE’s wakker worden; VvE’s moeten het reservefonds verplicht gaan vullen. Een goede zaak, want een goed onderhouden appartement is prettig wonen en in de toekomst beter te verkopen.

MJOP of herbouwwaarde?

Het reservefonds vullen kan volgens de wet op twee manieren: op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) – hierin staat welk onderhoud op welke termijn nodig is en wat dit gaat kosten – of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. VvE’s krijgen volgens de wet drie jaar de tijd om aan deze verplichtingen te voldoen.

Sparen op basis van een MJOP of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde?

Het advies van Mr. A. Timmerman: reserveer op basis van een MJOP, dan heeft u het beste inzicht in welk onderhoud op welke termijn te verwachten is en tegen welke kosten. En: hoe beter uw appartement is onderhouden, hoe beter het zijn waarde behoudt en verkoopt in de toekomst.